top of page
  • Writer's picturehakendesign

Heti inspiráció: Chef’s Table Netflix sorozat

A sorozat olyan séfeket mutat be, akik a szakmájukat művészi szinten űzik, és ebben a kemény szakmában sikerült eljutniuk az önmegvalósítás szintjéig.

Számomra Grant Achatz életútja volt a leglehengerlőbb. Nézzetek utána a chicagói Aleanea étteremnek. Grant lélegzetelállító étel kompozíciói nem csak az ízlelőbimbókat hanem az egész lényedet inspirálják.



Grant nem olyan családban nőtt fel ahol a kreativitás díjazva volt. Apjának a prioritás a kemény fizikai munka árán megszerzett fizetés volt, és az álmodozásoknak nem sok értelmet látta. Grant ezzel a racionális csak anyagi célokat kergető hozzáállással nem volt elégedett. Már fiatalon “a nem megszokott” ízek párosításával kísérletezgetett apja gyorséttermében. Úgy erezte hogy a főzésnek egy meghitt kapcsolatot kellene létesítenie a szakács és a vendég között és a gyorséttermi keretek ezt nem teszik lehetővé. Az epizódból kiderül hogyan tört ki ebből a bénító rendszerből és hogyan jutott el odáig, hogy megnyissa saját éttermet, az Alinea-t. A szó egyébként egy új gondolat kezdetét jelenti, és a logójuk nem véletlenül a új paragrafus jelét ábrázolja.

Grant: “Sokszor mikor a művészeti galériákban járva gyönyörű festmények előtt időztem, elgondolkoztam azon, hogy miért ne alkothatnék olyan kompozíciókat ételből mint amilyenek ezek a kepek. A kapható tányérok annyira korlátozzak a találást. Mi lenne ha egy vászonra helyeznénk el az ételt.”

Grant célja, hogy a vendégeik eljussanak az “aha” felkiáltás pillanatába. Jutalmuk egy különleges felfedezés az ételekkel való ismerkedés végén. Egy olyan helyre jutnak el és olyan élményben van részük még soha azelőtt.



bottom of page