top of page
  • Writer's picturehakendesign

Nekem a Balaton, a riviéra...

Igen, ez a nyár is elrepült. A hajnalok felszabadító futásai, a kora reggeli kávék a „budai fiúknál“ és az esti romantikus összebújások a Balaton partján. Ezek az apróságok mind hozzájárultak az idei nyár végeláthatatlan történéseihez.

A Balaton szele a titkos sétákkal együtt egy családi kis vendégház tervezési feladatát is magával hozta.

Kicsit úgy éreztük, hogy a munka mellé pár nap nyarat kaptunk ajándékba, szerencsénkre a vénasszonyok ügyesek és kis napsütést elővarázsoltak nekünk a kötényük alól, nagyon jó érzés volt így útra kelni. Az élményt csak egy Mini tudta fokozni, tető gyorsan le, irány a Balaton! – kiáltottunk boldogan.

Útközben nyári élményinkről meséltünk, helyekről, melyeket mindenkinek látnia kell, receptekről, amelyeket mindenképp ki kell próbálni és a mámorító, isteni nedűről, a borról. A Balaton-felvidék jellegzetes, festői látképét egy-egy népi építészeti karakterjegy fűszerezte meg.


Egyébkén tudtátok, hogyan vált elérhetővé, megfizethetővé a Balaton, és mi köze mindehhez Le Corbusier –nek?

BALATON... varázsereje van ennek a szónak, hallatára felcsillanak a szemek, mosolyra derülnek az arcok. Na de mióta is nyaralhatunk a magyar tenger partján? Az ötvenes-hatvanas évek fordulóján készült Balatoni Regionális Terv a magyar urbanisztika történetének egyik már-már mitologikus, nemzetközi sikereket is elért fejezete. A kor Magyarországán ez új műfaj volt. Több szálon indult el, hiszen a konszolidáció jegyében hullámzó Balaton melletti nyaralást, a szocialista családok számára tömegesen kellett biztosítani.

Megindultak a munkák: az autósztráda építése, a hétvégi házak barkácsolása és a partokon a strandok kiépítése. Badacsonyban és Tihanyban a kikötő környékén olyan épületeket emeletek, amelyek az egynapos turizmushoz kapcsolódva, tervszerűen tudták a tömegeket mozgatni.

De mi köze ehhez Le Corbusier-nek?

Az egyik legendás épület a Tátika Étterem volt, ami akkor a legmenőbb volt, de a Poharazó pici épülete az amelyikhez Le Corbusier –nek is van némi köze. Callmayer Ferenc építész tervezte, Le Corbusier inspirációi mentén, nagyon korszerű épület, látványa alapján akár 2018-ban is járhatnánk.



Foto:egykor.hu

Szerencsénkre megéheztünk, így elhatároztuk, hogy itt eszünk és ez nagyon jó döntés volt. Mindig nagyon izgalamas betérni valahová, aminek ilyen múltja és jelene van.

Hosszú napunk volt, tele vagyunk ötletekkel, rengeteg inspiráció ért minket egész nap, de mindezek közül a legizgalmasabb, a Balaton színének ezer árnyalata! Indulás előtt csobbantunk egyet, tegyétek ti is ezt az utolsó meleg nyárias napokban!


Folyt. köv.

bottom of page